“A horgászati láz egy valós betegség és csak vízzel, friss és tiszta levegővel gyógyítható.” – Theodore Gordon
Szerintem egyik horgásztársamnak sem kell elmagyarázni, hogy mi az amiről a fenti Úriember beszélt korábban… A téli hónapok alatt mindenki fejben készül a következő szezonra, járja a kiállításokat vagy elmélyül a cikkekben és videókban. Az elvakultabbak és a „magasabb” lázban szenvedők azonban ilyenkor sem rakják le a horgászpálcákat és igazán extrém, embert próbáló körülmények között is megpróbálnak találkozni egy fénykép erejéig pikkelyes barátainkkal. Így voltam ezzel én is, mivel amíg be nem fagytak a tavak még horgásztam és mihelyst jégolvadás volt már ott voltam a tavak mellett. Sajnos próbálkozásaim ellenére, fagyáspont körüli vízhőmérsékletnél nem sikerült nagyobb sikereket elérnem. Ez benne van a pontyhorgászatban, főleg ezekben az időszakokban.
Ilyen előzményekkel érkeztünk el a március eleji horgászathoz, ahol bár naptár szerint már tavasz van, viszont az időjárás még a téli arcát mutatta. A víz hőmérséklete 3-4 fok között mozgott. 48 órát tudtam a vízparton tölteni és ez idő alatt az időjárás szinte minden arcát megmutatta. Érkezésemkor 5 fok és viharos szél volt, majd 24 óra elteltével ezt szakadó eső, később hófúvás váltotta fel. Éjszaka a hőmérséklet -5 fok körül mozgott.
Hidegvízi etetőanyagok: próbáltam a csalit és az etetést minél attraktívabbá tenni, így az etetésre szánt bojlikat pár héttel előtte beáztattam a hozzájuk tartozó Amino Dippekkel. Továbbá minden alkalommal koncentráltan etettem PVA eszközök segítségével. A tározó jellegű vizekre van egy jól bevált taktikám. A legmélyebb részeknél ezeken a vizeken jellemzően nagy iszapréteg található. Ilyenkor az első számú választásom a Squid Liver Chocolate bojli. A büdös-édes karakterekkel rendelkező bojli kiválóan dolgozik hideg vízben, valamint iszapos vizeken kiemelkedő eredményeket érhetünk el vele, ezért bátran ajánlom kipróbálásra akár rövidebb horgászatokon is. Bojliőrlővel apróra összemorzsolok 8-10 szem bojlit és összekeverem Amino Dippel. Így egy nagyon vonzó, ragacsos masszát kapok, amit PVA hálóba töltök. A „kis csomag” segíteni fog, hogy a végszerelék ne süllyedjen bele az iszapba. Az óvatosabban táplálkozó pontyok miatt egy fél pop-uppal könnyítem a csalizó bojlit. A tudatos etetésnek köszönhetően már az érkezésem után pár órával több szép pontyot sikerült szákolnom. Az első ponty a Hot Spice Oysternek nem tudott ellenállni. (16, 10 kg)
Majd rövid időn belül megszákoltam ezt az egyedi pikkelyű hibátlan tükröst, ami a Squid Liver Chocolate bojlit vette fel. (18, 80 kg)
Éjszaka a szél nem csendesült és a hideggel párosítva igazán embert próbáló feladat volt a szabadban lenni. A halak kapókedve nem enyhült, így éjszaka sikerült többek között ezt a két hibátlan tükröst megszákolnom. Előbbi a „csokis” bojlira (14,20 kg), míg utóbbi a fűszeres bojlira éhezett meg. (19,50 kg)
Másnap délelőtt kezdett enyhülni kicsit a szél és pár óra erejéig a nap is kisütött. A halak kapókedve is alább hagyott, így a következő 24 órában egy kapásom volt a Squid Liver Chocolate bojlira, igaz az ismét egy 15 kg feletti ponty volt. (17, 40 kg)
A második éjszaka nagyon hűvös volt. Másnap reggel havas eső kopogása keltett fel. A reggelimet a felerősödő szél kíséretében hófúvásban fogyasztottam el sátram „melegében”. Szerencsére a kitartás és a csokis bojli megajándékozott még két hibátlan tövessel. A kisebbet 14,10, míg a nagyobb 19.40 kg-al mérlegeltem.
Összességében elmondható, hogy egy nagyon jól sikerült túrát sikerült zárnom a téli körülmények között. A 48 óra alatt 10 db pontyot szákoltam, amiből 5 db 15 kg feletti volt és 3 megközelítette a 20 kg-os álomhatárt. Egy ilyen túra a legjobb gyógyszer a horgászati lázra és motivációt ad az egész szezonra. Mindenkinek pontyokban gazdag szezont kívánok! Üdv: Máté
A horgászati láz enyhítésének legjobb gyógymódja:
- Vízpart
- Tiszta levegő
- Tudatos etetés
- Proficsali 🙂