Csalik használata a gyakorlatban!
Próbálok segítséget nyújtani nektek és hasznos információkat megosztani veletek!
Fontos, hogy saját magam tapasztalatait fogom leírni. A Proficsali termékeket tudatosan fejlesztettem az évek során, arra törekedve, hogy minden időszakban legyen olyan csali a kezünkben, amivel jó eredményeket tudunk elérni. Akik ismernek vagy követnek, jól tudják, hogy több, mint 200 darab 20 kg feletti, több 30 kg ot meghaladó, és egy 40+os halat is sikerült már fognom! Ráadásul, ezen kapitális halakat akár többször is sikerült, ugyan azzal a csalival megfognom.
Ezt a halat 34,90 kg-val és évekkel később már 41,70 kg-val is sikerült szákba terelnem.
Hatvani Rekordok
A 2022- es évben a Balatonon 9 darab 20 kg feletti és egy közel 30 kg-os pontyot sikerült fognom.
E gyönyörű példányt a Magyar Tengeren kétszer is megfogtam! Legutóbb 2022-ben amikor 29,40 kg nyomott! Az elmúlt két évben 12 db 20 kg feletti halat tudtam lefotózni a Balatonon!
Balatoni rekordok
Szintén fontos, hogy kizárólag nagy vizeken horgászom, olyan vizeken, ahova kiskorukba kerülnek a halak, és ott nőnek kapitális példánnyá, így ezen halak becserkészése, jóval több türelmet igényel.
Ezt a csodás tövest kétszer fogtam meg 2022-ben, egy általam folyamatosan etetett helyen!
Ezen a képen kerek 28 kg-val sikerült megfognom.
Csodás töves!
Markazi rekordok
Ennyit a bevezetőről, térjünk a lényegre!
Nagyon fontos a jó csaliválasztás és a jól összerakott taktika a különböző vizeken. A siker sok esetben ott hever előttünk és rajtunk múlik, hogy tudunk e élni a lehetőséggel. A jó csaliválasztás mellett nagyon fontos a precíz végszerelék! TIK- TOK videóimban már mutattam pár általam kedvelt végszereléket. A csalikkal kapcsolatban a következőket tartom fontosnak, amiből már könnyen el is tudjátok dönteni mi a legjobb választás számotokra. A szelektálás érdekében érdemes az adott tó halállományáról tájékozódni, és ennek megfelelően választani pl., nagy halsűrűségű tavakon a kevésbé attraktív csalik ugyan kevesebb, de darabosabb halakat hozhatnak.
A Proficsali palettáján jelenleg 8 féle bojli található!
Ebből 4 fajta van, ami fehérjés:
Hot Spice Oyster / Csípős Fűszer/
Instant Explode / Édes Fűszer /
Squid Liver Chocolate / Májas /
Glm Plum Liver / Kagylós Májas/
A fehérjés bojlikkal rögtön jégolvadás után és akár egész évben jó eredményeket tudunk elérni. A fűszeres jellegű bojlik jól működnek frontos és változékony időben. / Hot – Instant/
A májas háttérrel rendelkező bojlik, jóval érzékenyebb a frontokra, viszont egyenletes időben nagyon jó eredményekre képesek. / Squid, Glm/ A fehérjés bojlik kora tavasztól, késő őszig jó eredménnyel használhatók. Nyári időszakban a csalik keményre szárítása fontos dolog az apróhalak miatt.
Következő két bojli a Secret Gold Capital / enyhén édes Juharos borsos rákos/ és a
Sweet Edition /extra édes mangós/
Ezen bojlik körülbelül egyenlő arányban tartalmaznak fehérjéket és szénhidrátokat. Felmelegedő vízben kicsit később, lehűlő vízben, azonban sokkal tovább működnek. Mindkét bojli édes háttérrel készült! Az elmúlt évek tapasztalati alapján a kapitális pontyok rajonganak a csalikért. Megfelelő taktika és a jó végszerelék nélkülözhetetlen az eredményes horgászathoz.
A következő két bojli a Natural Big Fish /édes enyhén kókuszos/ és a
Natural Red Chili & Black Pepper / csípős fűszeres /
Mindkét bojli magas szénhidrát tartalommal rendelkezik! Felmelegedő vízben kicsit később, lehűlő vízben, azonban sokáig eredményesek lehetünk vele. A gyártás után a csalikat egy hétig szárítjuk gépek segítségével, aminek köszönhetően eléri a megfelelő állagot. Ezek után a vödrökben, sóban vannak tovább tárolva. A bojlik nem tartalmaznak tartósítószert, ennek köszönhetően, akár hosszan tartó fix etetésekre is alkalmasak. A kapitális példányok előszeretettel fogyasztják. A vödörben a só, ugyan kiszívja a maradék nedvességet, de miután nincs hova leadnia, így a bojli, egy idő után nem tud tovább száradni a zárt térben. Nyári horgászatokra szánt csalikat, célszerű keményre szárítani, amit a legkönnyebben a só eltávolítása után, rekeszekben tudunk megtenni. Jómagam a nyári forróságban használt csalijaimat, akár több hónapig is szárítom horgászat előtt. Etetésre minden esetben 30 mm es vagy annál nagyobb csalikat használok!
Tehát összefoglalva:
Frontos időben Hot és Instant, egyenletes időben Glm és Squid! 10 fokos víz felett Sweet és Secret. Nyáron és ősszel Natural és Natural Red! Ahogy újra megérkeznek a hidegek válthatunk az egyre attraktívabb csalikra. Persze a csalijainkkal szinte minden időben és hónapban fogtak már nagy halakat vásárlóink. Sok múlik az adott tó halállományán és az adott tó vízhőfokán is. Gondoljunk csak bele, hogy tavasszal, egy 1 méteres és mondjuk, egy 8 méteres mélységben mekkora különbségek lehetnek! Minden esetben tájékozódjatok az adott vízterület halállományáról, vízmélységekről és a mederviszonyokról!
Remélem tudtam nektek segíteni! Mindenkinek sikeres horgászatot és kapitális halakban gazdag horgászszezont kívánok! Bármilyen kérdés esetén, forduljatok hozzám bizalommal
Üdvözlettel: Halász Ferenc
Proficsali