Tudatos etetés, eredményes horgászat.

cs11

Fehérvárcsurgó

Fehérvárcsurgó horgászat – Előzmények

Akármennyire lehetünk felkészültek, egy bizonyos szerencse faktor mindig is lesz a horgászatban.  A legnagyobb ilyen tényező az időjárás. Nem tudjuk befolyásolni, hanem csak alkalmazkodni hozzá és az aktuális időjáráshoz kiválasztani a megfelelő horgászhelyet. 2016-os szezonom nem az előzetes várakozásaimnak megfelelően telt, mivel tavasszal többször szembesültem az időjárás okozta nehézséggel. Nekem a kedvenc időszakom az ősz. Nem szeszélyes, nem kell szenvedni a kánikulában, a természet kezd lassulni, a víz felfrissül és megtelik oxigénnel, de ami a legfontosabb: a nagy pontyok táplálékfelvétele megnövekszik.

Fehérvárcsurgó horgászat

Felkészülés

Első igazi őszi túrámat a Fehérvárcsurgói-víztározóra terveztem Gőz Karcsi csapattársammal. Előzetesen próbáltunk minél több információt begyűjteni a csurgói horgászatról, mivel korábban még nem horgásztunk itt. A tó középső részén lévő állásra foglaltunk helyet. A megengedett 200 méteres meghorgászandó távon belül itt nem találtam sem markánsabb törést vagy akadót. Az aljzatot megvizsgáltam tapogatórúd segítségével, azonban mindenhol 20-30 cm iszapréteg volt, így a bójámat a maximális távolságra helyeztem el. Véleményem szerint ebben az esetben a helyválasztásnak nem volt kulcs szerepe, így a „nyomás” a csalira helyeződött, hogy behozza a pontyokat az etetésre. Ebben volt segítségemre a Proficsali kínálatában elérhető GLM-Plum-Liver (Kagyló-Szilva-Máj), valamint Hot-Spice-Oyster (csípős-fűszeres-osztigás) bojli. Előbbit elsősorban a nyári és kora őszi időszakban ajánlanám, utóbbi bojli viszont egész évben kiválóan működik véleményem szerint.

Fehérvárcsurgó horgászat

Etetés, csalizás, behordás

Etetésre csak bojlit használtam 24 és 30mm-es méretben. Az etetést egy V formában alakítottam ki, amelyiknek az egyik felét GLM-el, míg a másikat a Hot Spice Oyster bojlival etettem meg és a végszereléket elraktam pár méterre az etetéstől. Az elején a csalizásra kínált bojlikat pasztával próbáltam attraktívabbá tenni.

Fehérvárcsurgó horgászat

Behúzásra kizárólag etetőhajót használtam, mivel a horgászat első felében viharos szél nehezítette a gumicsónakkal való vízre szállást. Továbbá az etetőhajó kevésbé zavaró a pontyok számára, mint ha az etetésünk felett mozgunk csónakunkkal.

Fehérvárcsurgó horgászat

Fehérvárcsurgó horgászat

Első kapások és a váratlan vendég

Behúzás után 1 órával jelentkezett az első ponty a balos botomon. A fárasztás általában gumicsónakból történt, azonban ha külső körülmények ezt nem tették lehetővé, akkor melles csizmában szákoltam meg a pontyokat. Ez a halak védelmében szempontjából mindenképpen fontos Csurgón, mivel a parti sávban nagyon alacsony vízállás volt.

Fehérvárcsurgó horgászat

Az elején problémáink voltak a szelektálással, mivel a 8-10 kg közötti példányok is felvették a nagyobb golyókat is. Viszont cseppet sem bánkódtam emiatt, mert a halak szépsége kárpótolt mindenért. Nagyon jó erőben voltak, horoggal alig találkoztak és az összes egészséges volt.

Fehérvárcsurgó horgászat

A víztározóban a nagy pontyok mellett, óriási harcsák is találhatóak. Ezt mi is megtapasztaltuk, mivel Karcsi barátomnak egy fél órás csónakos fárasztás után sikerült megszákolnia ezt a „bojlizabáló”  több mint 30kg-os harcsát, aki a kagylós-májas bojlinak nem tudott ellenállni.

Fehérvárcsurgó horgászat

Érte jöttem!

Szomszédokkal egyeztettem, akik hasonló méretű halakat fogtak. Ráadásul ottlétünkkor 2-3 kg-os pontyok telepítése történt. Mihamarabb cselekedni kellett, ezért szelektáció céljából etetést váltottam és 15-20 darab 30 mm-es bojlit raktam a hajóba és a hajszálelőkére is ekkora méret került, akár dupla kivitelben.

Fehérvárcsurgó horgászat

Fehérvárcsurgó horgászat

Ennek hamar meglett az eredménye, mivel a kapások száma lecsökkent, viszont az átlagsúly megnövekedett.

Fehérvárcsurgó horgászat

Majd rá pár órára a másik kapásjelző is megszólalt. A hal lassan, komótosan húzta a Glm-Plum-Liverrel felszerelt végszereléket. Éreztem, hogy jobb hallal van dolgom, így egyből felvettem a mellest és mentem a vízbe. A hal nagyon oldalazott már mögöttem volt, de a vízből kíméletesen fárasztva könnyen merítettem meg a nagy tövest. Kerek teste volt és vastag háta, már a vízben láttam, hogy 20 kg feletti példány. A mérleg pontosan 21,50 kg-ot mutatott.

Fehérvárcsurgó horgászat

Fehérvárcsurgó horgászat

Majd a kapás hamarosan megismétlődött, de most a Hot Spice Oyster bojlira volt jelentkező, aki hasonló erőben küzdött mint korábbi társa. Karcsi barátom átvette a botot, míg a száradó melles csizmát magamra húztam és folytattam a fárasztást a vízből. Hatalmas élmény volt adrenalinnal telve, hogy a vízzel egy szintbe voltam és fárasztottam a zsinór végén lévő igazi őserőt. A kíméletes fárasztás végén megmerítettem a következő 20 kg feletti tövest, akinek testfelépítése ellentétes volt az ellenkező példánynak. Hosszú és erős hibátlan ponty.

Fehérvárcsurgó horgászat

Fehérvárcsurgó horgászat

A hal pontos súlya 24.10 kg. Boldogságom határtalan volt. Egész évben a sok nehézség után a kitartás, a türelem és a munka meghozta eredményét.

Összegzés

Minden túra végén összegezni szoktam a túrán szerzett tapasztalatokat. Fehérvárcsurgói-víztározó országunk egyik legszebb környezetében lévő tava. Szeretném elismerésem kifejezni a helyi horgász egyesült munkájának, akik példaértékűen óvják a tó körüli rendet és a halak védelméért dolgoznak.

Ottlétünk alatt a vízben elszaporodott a zöld alga, ami a halak kapókedvét nem segítette. Célunk a kapitális pontyok megfogása volt, amit nehezített a kisebb pontyok folyamatos táplálkozása. Sikerünk alapja a Proficsali minőségi bojlijai voltak, amikkel Fehérvárcsurgón is sikerült kiemelkedő eredményeket elérni! A GLM-Plum-Liver és a Hot Spice Oyster bojli is kiválóan működött a túra alatt. Az igazi ősz most kezdődik, ezért kitartást és sok sikert kívánok mindenkinek az igazi nagy pontyos időszakra! Üdvözlettel: Polyák Máté