Tudatos etetés, eredményes horgászat.

24.20 hot mod2

Egy kellemes hidegfront Fehérvárcsurgón

Szeptember első napjaiban ismét Fehérvárcsurgóra látogattam és velem tartott édesapám, valamint a túra második részére barátnőm is. Korábban leírtak szerint most sem változtattam a taktikámon. Nagy bojlival készültem (24-30 mm), amit előtte megfelelő keménységűre szárítottam. A horgászat előtt hidegfront tört be az országba és 2-3 fokot hűtött a vízen, ezért most az első számú választásom a Hot Spice Oyster bojli volt. Míg „tartaléknak” Secret Gold Capital és Natural Big Fish bojlit vittem magammal.

DSC_0173

Amikor vasárnap a tározóhoz érkeztünk még a hidegfront közepében voltunk: Viharos északi szél, 13 fok, amihez időnként csapadék is társult. Aki horgászott már Csurgón, az tudja, hogy az ÉNy irányú szél keresztbefújja a tározót, ezzel nagy hullámokat és sodrást képezve. Éreztem, hogy nem szabad tétlenkednem és az időt húzni hátha csillapodik a szél, ezért az időjárás okozta nehézségek ellenére mentőmellényemben csónakba szálltam. Szerencsére rövid keresés után találtam egy olyan részt, ami a korábbi tapasztalatokból kiindulva, megfelelő lehet meghorgászandó helynek. Ez azt jelenti, hogy a lágy iszap és a kemény rész váltakozik és tapogató segítségével kagylót véltem felfedezni. Ez a terület optimális 200-210 méter távolságra volt megtalálható a parttól.

A végszerelékek elhelyezése után nagyon gyorsan jelentkeztek már az első kapások. Ez nagyszerű visszacsatolás volt arról, hogy a hely és csali választás megfelelő volt.

DSC_1036

Amíg a hidegfront éreztette hatását, addig folyamatosan szákoltam a szebbnél-szebb halakat, amik többnyire 15 kg felettiek voltak, 2 db 20 feletti példánnyal.

15.10 hot

15.10 Hot Spice Oyster

15.80 hot

15.80 Hot Spice Oyster

17.40 hot

17.40 Hot Spice Oyster

18.50 natural

18.50 Natural Big Fish

4. 18.80 hot-mod

18.80 Hot Spice Oyster

19.10 hot

19.10 Hot Spice Oyster

20.50 hot

20.50 Hot Spice Oyster

24.20 hot mod2

24.20 Hot Spice Oyster

Sajnos a hidegfrontot egy melegfront váltotta erősen zuhanó légnyomással, így a túra második részében a halak minimális aktivitást mutattak és nem nagyon mozgatták kapásjelzőimet.

DSC_0219

Összességében nézve nagyon eredményes túrát zártam és Csurgó ismét megajándékozott pár kapitális fogással. Amit fontosnak találok a megfelelő taktika mellett az a halvesztések minimálisra való lecsökkentése. Ezekhez megfelelő minőségű felszerelés szükséges. Én az alábbiakat használom:

35 mm-es főzsinór után 20 méter 45 lb-s PB Shield előtétzsinór. Ez kellő biztonságot ad, ha kagylótelepen horgászok és a fárasztásnál is segítségemre van megfelelő fékbeállításokkal. Ezután következik a végszerelék, amihez szintén PB termékeket preferálom. Jelen esetben ~25 cm-es előkezsinórnak 25 lb-s Jelly Wire előkezsinór végére egy 4-es méretű Curved KD horgot kötöttem blow-back rigként. A biztos akadás céljából acélkarikát és Line Alignert használtam fel.

DSC_0200

Mindenkinek sok sikert kívánok az én kedvenc időszakomra: a nagyhalas őszre! J