Tudatos etetés, eredményes horgászat.

bojlis pontyhorgászat

Második esély a 30-as álomhatár elérésére

Őszi pontyozás – második esély a 30-as álomhatár elérésére

Hosszabb kihagyás után idén ősszel újra horgászhattam néhányszor a kedvenc horgászvizemen. Három hosszabb túrából kettőn sikeres voltam, három húsz fölötti tőpontyot mérlegelhettem, a harmadikon sajnos elkerültek a kapitálisabb halak. Ezek után a rövid túrák ideje jött el, az időjárás és a munkám miatt csak a nappali 8-10 órás időszakok maradtak horgászásra. Novemberben, amikor az első emlékezetes alkalommal kilátogattam a helyemre, nem keltem korán, a botjaimat csak a délelőtti órákban húztam be a szokott helyre. Kedvező volt minden, az időjárás, a légnyomás, mégis szinte el sem hittem, hogy a behúzás után három órával már húzós kapásom volt. Az eleinte nagyon erős hal később szinte hagyta magát a part felé terelni, ahol egy pillanatra meg is láthattam, de maximum 17 kilósra tippeltem. Ezután viszont 15 percre teljesen eltűnt a mélységben. Mikor újból feljött, azonnal meg is tudtam meríteni, de ekkor már láttam, hogy 20 kg fölötti lesz. Elképesztő, robosztus formájú, gyönyörű tőpontyot sikerült fognom, akit – mint később kiderült – évek óta nem fogott meg senki (legalábbis nem találtunk megosztott fotót és a hal szája is szinte sértetlen volt). 22,4 kg volt a súlya, de ránézésre 27-nek tűnt. Csalim a DeltaCarp – Hot Spice Oyster volt 24 mm-es méretben, mivel a legutóbbi kevésbé sikeres túrám után a nyáron kiválóan teljesítő Naturalt, a hidegebb víz, lassabb anyagcsere, kevésbé intenzív táplálkozás miatt, egy attraktívabb csalira cseréltem az egyik botomon. Jó döntésnek bizonyult a váltás, mert a másik bot aznap semmit sem adott.

Őszi pontyozás

Őszi pontyozás

Már decemberben jártunk, amikor a következő emlékezetes halamat fogtam, aki szinte pontosan ugyanabban az órában ugyanarról a helyről érkezett, ugyanarra a csalira. Erős, ejtős kapást láthattam, mivel pont a bot mellett álltam, de az ejtés miatti rossz előérzet ellenére jó halnak tűnt. Hosszú kirohanását aránylag könnyen vissza tudtam fogni, viszont pár perc vontatás után, újra és újra letekert 20-30 métert. Eközben eszembe jutott az első húsz kilogramm fölötti márciusi tőpontyom, akit nem messze innen fogtam, és amelyik hal a jéghideg vízben 9 alkalommal menekült vissza a messzeségbe. Még pár rövid futam után megszákoltam és nem meglepően a hal ugyanazt a típust mutatta, mint a márciusi hasonlóan erős barátja. Hosszú, izmos, hibátlan tőponty, barnásszürke háttal, sárgásvörös színnel a farokalatti- és farokúszón. 20,2 kg volt és óriási élményt adott. Ezek a típusú halak adják az egyesületi tavunk jövőjét, igazi kincsek ezek az állatok, csak reménykedni tudok abban, hogy sokan átérzik ennek az értékét és nem visznek el ilyen halat ebből a tóból.

Őszi pontyozás

Nagyon közeledett az év vége így rászántam magam egy utolsó kétnapos túrára. Már besötétedett, mire behúztam a két botot, egy óra múlva viszont húzhattam újra a balost, egy 13 kg-os ponty miatt. Reggelig semmi más nem történt, ezért egy hirtelen ötlettől vezérelve cserekor az egyik boton a Hot Spice bojlira Natural pasztát gyúrtam Cocobanana ízben. Az elv az volt, hogy valahogy megkülönböztessem a csalit az etetett bojlitól, de nem a kisebb halak számára vonzóbbá téve. Hihetetlen, de működött a taktika két óra múlva felrobbant az orsóm, rohantam a bothoz, beemeltem, de a hal csak húzta és húzta. Nagyjából 80 méter után megállítottam, de a hal csak állt percekig akárcsak én, a botom karikába hajolva, néha egy-egy lassú bólintással. Ekkor – mivel a bal kezem úgyis szabad volt- megérezve, hogy hatalmas hal lesz, gyorsan segítséget hívtam telefonon – Halász Feri barátom személyében. Nagyon nehezen visszanyertem azt a lehúzott 80 métert, de ekkor a hal megint megállt és egy ismerős érzést keltett bennem – mintha le lennék akadva. 5 hónappal ezelőtt is éreztem ilyet, a vége egy óriási hal lett, tehát kitartottam, enyhe, folyamatos húzás mellett, nem rángattam, hátha megmozdul. Jó pár perccel később egy bólintás, majd még egy és megindult felém, mire én hihetetlenül megkönnyebbültem. Előttem már a hatalmas buborékok, a nagyon lassú mozgás és az óriási súly miatt szinte éreztem, hogy ismerős halat pillantok meg. Így is lett, ő volt az a hatalmas öreg tükrös, akivel 5 hónappal ezelőtt találkoztam. Megmerítettem és láttam, hogy nagyobb, mint legutóbb. Azonnal a halmérlegelőt tettem alá, a merítőt pedig még a vízben kivettem alóla. Megpróbáltam kiemelni, de esélytelen volt. Nagyobbnak tűnt és nehezebbnek is, nem próbálkoztam többször egy ilyen értékes hallal, a vízben hagytam és tartottam, míg a segítség megérkezik. Még két embernek is nehéz volt kiemelni és matracra fektetni, attól tartottam, hogy elszakad valahol a régi halmérőm. Mérlegeléskor a mutató 33 kg fölé lendült, az állam pedig leesett. Kaptam egy második esélyt ettől a haltól arra, hogy azon kevesek közé tartozzam, akik 30+ – os halat tarthattak a kezükben Magyarországon. A fényképezés után nagyon óvatosan visszatettük a vízbe és csak akkor engedtük útjára, amikor már magától biztonságosan elúszott. Megköszönném a DeltaCarpnak a sok segítséget, ezt a hihetetlenül sikeres évet, és ezt a tökéletes lezárást!

Őszi pontyozás

Őszi pontyozás
2015.12.09. 32.2 kg