Tudatos etetés, eredményes horgászat.

hidegvízi bojlik

A nagyhalas Október – hidegvízi bojlik

A nagyhalas október – hidegvízi bojlik

Októbert írtunk, a pontyhorgászok egyik legígéretesebb igazi nagyhalas időszakának közepét. Ilyenkor minden fanatikus horgász megpróbál időt szakítani arra, hogy horog végre csaljon pár kapitális pontyot.  Én is így voltam ezzel, ezért rövid időn belül két horgászatot is beterveztem magamnak.

Október 10. -én hajnalban kinézve az ablakon láttam a beígért hidegfront jeleit. Előző este már bepakoltam szinte mindent a kocsiba, így 6-kor már úton voltam szakadó esőben, viharos északi szélben és 4 fokban. A tóhoz érkezve már előre elterveztem, hogy mindenképpen a mély vízbe szeretnék horgászni. Erre a túrára idén utoljára a GLM-Liver-Plum bojlit , valamint az egész évben kiválóan működő Hot Spice Oystert hoztam magammal. 48 órát töltöttem el a vízparton és a rövid idő alatt az időjárás nehézségei mellett ( megállás nélküli eső és szemből fújó hideg északi szél) azzal is meg kellett küzdenem, hogy bajszos barátaink kevésbé, míg a harcsák nagy étvággyal rendelkeztek. Amit tudni kell, hogy a tóban a harcsaállomány is tekintélyes. Idén fogtak már több 50 kg feletti példányt, többek között egy 90 kg-at. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogyha az etetésemben halibut pellet vagy nagyobb mennyiségű bojli volt akkor azonnal ráfeküdtek a harcsák és elzavarták onnan a pontyokat.

hidegvízi bojlik
15,1 kg GLM

Pár változtatás után azonban sikerült pár szebb pontyot egy fotó erejéig a partra kényszeríteni. Többek között ezt a 19,6 kg-os és 21,9 kg-os  példányt. Ott tartózkodásom alatt a víz 3 fokot hűlt vissza. Mindkét bojli egyformán jól működött az erősen lehűlő vízben.

hidegvízi bojlik

hidegvízi bojlik
21,9 kg GLM

A következő túrára október végén került sor. Időjárás szempontjából pont az előző ellenkezője volt, mivel a nappali órákban 13-15 fok volt ragyogó napsütéssel. Korábbiakkal ellentétben most a kisebb vízben található akadókat vettem célba. Egyik végszerelékemet a túlparton 250 méterre található bedőlt fához és mellette vízben található bokor közvetlen közelébe helyeztem el.

hidegvízi bojlik

Míg a másikat a hasonló távolságban található napsütéses öböl bejáratánál. A tavon a hónap folyamán leesett sok csapadék miatt az átlagosnál 1 méterrel magasabb volt a vízállás. Ez azt jelentette, hogy az öbölben található tuskók mind víz alatt voltak.

hidegvízi bojlik

A túrára a jól bevált fűszeres-csípős Hot Spice Oystert hoztam magammal, valamint elérkezett az időszaka a hideg vízben kiválóan működő Squid Liver Chocolate bojlinak. Horgászataim során nem szoktam nagy mennyiséget etetni. Jó helykereséssel, valamint az időszaknak és az adott tó halfaunájához alakított etetéssel  és minőségi bojlival szoktam a legjobb eredményeket  elérni. Sokkal többet ér egy marék magas beltartalmú bojli, amit a ponty könnyen emészt, míg több tíz kiló a halakat teljesen eltelítő beszórt bojli vagy mag. Jelen esetben egy kevés normál és fekete tigrismogyorót, kendermagot, két méretű halibut pelletet, valamint a csalizásnál használt bojlikat darabolva etettem.

hidegvízi bojlik

Mire minden végszerelékem a helyére került és a tábor is kész volt mire teljesen besötétedett. Az ég teljesen derült volt, így a nappali napsütést éjszaka rendkívül hűvös idő váltotta fel, ezért behúzódtam a sátorba. Még át sem sikerült melegednem, amikor megszólalt a jelzőm. Fontos volt, hogy minél hamarabb felvegyem a kontaktot a hallal, mivel az akadóhoz közel horgásztam. Ellenfelem keményen küzdött és 15-20 perc után tudtam csak megmeríteni a hosszúkás testalkatú, spanyol pikkelyes tükörpontyot (14,14 kg), ami a Squid Liver Chocolate bojlit vette fel.

hidegvízi bojlik
14,4 kg csoki

Ami az este további részén azt magam sem gondoltam volna. Óránként volt egy kapásom és egy hal kivételével az összeset sikerült megmerítenem. Mondhatjuk, hogy a pontyok meg voltak őrülve mind a két bojliért. A fogott halak 8-14 kg között voltak, ezért az éjszaka második felén szerettem volna egyet megfogni a legnagyobbak közül, ezért a végszereléket egy marék bojli kíséretében a korábbi helyektől 10-12 méterre raktam. Ezzel a taktikával a hajnali órákban sikerült egy 18,7 kg-os pontyot fognom.

hidegvízi bojlik
18,7 kg csoki

 

A második nap ismét nyárias idő volt és a halak kapókedve alábbhagyott. Ez összefüggésben lehet az előző horgászaton történtekkel, mivel napközben egyetlen kapásom volt és akkor is egy testesebb harcsa (24,4 kg) vette fel a csalit.

hidegvízi bojlik

Következett a második éjszaka, amiben nagyon bíztam az előző eredményei után. A végszereléket alapból távolabbra helyeztem bízva annak szelektáló hatásától. Az előző éjszaka nagyon elfáradtam, szinte semmit sem aludtam, ezért időben már hálózsákomban voltam. Éjfél tájékában jelentkezett az első kapás és gyors fárasztás után 11 kg-os pontyot szákoltam. Gyors újrahúzás minimális etetéssel, majd vissza a meleg hálózsákba. Pár percig tudtam melegedni, amikor komótos kapás jelentkezett a Hot Spice Oyster bojlira, ami a bokor mellé volt elhelyezve. Kemény küzdelem volt az első perctől, mivel mindenképpen be akart menekülni az akadóba. Szerencsére sikerült elfordítani a halat a kritikus zónától és sportos küzdelem után partra terelni. Elsőre meglátva is tudtam, hogy 20 kg feletti hallal van dolgom és nagyon boldog voltam, hogy a 4. őszi túrámon is sikerült a bűvös határ feletti halat fognom. A hal pontos súlya 23,1 kg volt.

hidegvízi bojlik
23,1 kg spicy

A szép tükörponty után 24 óra kapástalanság következett az utolsó éjszaka előtt. A horgászat körülményeit nehezítette, hogy éjszakára tejködbe borult a környék, így a látótávolság nem volt több mint 4-5 méter. Pont a botok mellett álltam, amikor egy nagyon lassú húzós kapás törte meg a csendet. Tipikus nagyhalas kapás volt, ezért adrenalinnal telve emeltem rá a botra. A hal szerencsére nem az akadót célozta meg, hanem a mély víz irányában kezdett el keményen oldalazni és nem is tudtam megfordítani. 15-20 perc volt, míg a part közelébe ért és a lomha lassú mozgásból tudtam, hogy a túra legnagyobb halával van dolgom.  Pár méterre a parttól a fejlámpámmal megvilágítva az érzésem tovább erősödött a hatalmas és széles testet látva.

hidegvízi bojlik
26 kg csoki

hidegvízi bojlik

Egy szem süllyedő 24 mm-es Squid Liver Chocolate bojlinak nem tudott ellenállni a képeken látható hibátlan tükörponty, ami a túra legnagyobb hala és egyben egyéni rekordomat is jelentette a maga kerek 26.00 kg-jával. Nagyon elégedett voltam, hogy 3 nap alatt ilyen szép halakat sikerült fognom. Bevált a taktika, csak egy halat vesztettem és megfogtam eddigi legnagyobb halamat. Pár hét múlva egy teljesen más típusú tavon fogom tesztelni a most bevált két bojlit és azokról a tapasztalatokról is be fogok számolni nektek.

          Polyák Máté

hidegvízi bojlik