Tudatos etetés, eredményes horgászat.

pontyhorgászat

Merjetek változtatni! – A bojli csere

Merjetek változtatni! – A bojli csere

Az előző horgászatom végén eldöntöttem azt, hogy mihamarabb szeretnék visszatérni kedvenc tározómra. Az időjárás jelentés a hét végére betörő hidegfrontot ígért, ezért bizakodva álltam neki a felkészülésnek. Erre a túrára az előző horgászaton bevált Glm-Plum-Liver bojli mellett a Hot Spice Oyster bojlit hoztam a DeltaCarp kínálatából 24 mm-es méretben. A lehűlő vízbe úgy gondoltam, hogy a büdösebb bojli mellett mindenképpen kell, hogy legyen egy fűszeres – csípős bojli nálam.

Az indulás előtti napokban 30 fok körüli hőmérséklet volt, ami sajnos kitartott az indulás napjáig. Ráadásul déli viharos szél fújt, tehát az előrejelzések ellenére horgászat szempontjából nem éppen ideális időben értem le a partra. Szerencsémre ismét szabad volt a hely, ahonnan a mély vizet meg lehet horgászni. Így hamar elhelyeztem a szerelékeimet a már múltkor bevált helyeken. Egyiket az akadók előtt, míg a másikat az előző túrán halakat adó 4,7 méteres mélységben. Nem vagyok a nagy etetés híve, így mindkét meghorgászott helyre pár marék tigrismogyoró, halibut pellet és bojlimixet etettem koncentráltan. Az első pár órában némák maradtak a jelzők, majd késő délután egy ejtős kapással jelentkezett az első hal a mély vízből. Akasztás után nem éreztem nagy ellenállást, majd a parthoz közelben megláttam egy hosszú testet. Egy amur vette fel a kagylós bojlit. Az amurt a tigrismogyorós etetésnek tudtam be, ezért ezután kihagytam a magot az etetésből, mivel elsősorban pontyot szerettem volna fogni. Sajnos hiába a nagy elszántság, másnap reggelig nem „találkoztam” egy bajszos barátunkkal sem.

Mihelyst felkelt a nap, egyből újrahúztam a felszerelést és mivel halmozgást csak a mély vízben láttam, ezért mindkét felszerelést odaraktam. Bevált a váltás, mivel reggelizés közben jelzőim hangjára lettem figyelmes és sikeres szákolás után kezemben tarthattam, ezt a szép kerek tükörpontyot (16,40 kg), ami a Hot Spoce Oyster bojlit kívánta meg.

bojli
17 kg Fűszeres

                                                            Hot Spice Oyster: 18,10 kg

bojli
18,1 kg Hot Spice

 GLM-Liver-Plum: 21,40 kg

bojli
21,4 GLM

 Hot Spice Oyster: 24,50 kg

bojli
24,5 Fűszeres

 Hot Spice Oyster: 17,00 kg

bojli
17 kg Fűszeres

 GLM-Liver-Plum: 23,60 kg

bojli
23,6 kg GLM

A horgászat második részének a sikerességét egyrészt abban látom, hogy a kezdeti sikertelenség miatt mertem változtatni. Emellett az ígért hidegfront megérkezett az utolsó 24 órára.

11 halat sikerült fogni a horgászat alatt, 2 ponty és az amur kivételével, a halak a fűszeres bojlit választották. Az ősz folyamán a víz hűlésével a Hot Spice Oyster még ennél is sikeresebb lesz! A halak átlagsúlya egészen elképesztő: 17,5 kg! 3 db ponty meghaladta a 20 kg-ot, míg a legkisebb 11,4 kg volt (mindösszesen 2 halam volt 15 kg alatt).  Ezek az eredmények mindenképpen a magas minőségű bojliknak tudhatók be, valamint a tudatosan kialakított etetésnek és taktikának.

Nekem a kedvenc évszakom az ősz a pontyhorgászat szempontjából, igazi nagyhalas időszak, így októberben többször is visszatérek a vizek partjára és igyekszem beszámolni majd a tapasztalataimról. Addig is mindenkinek hasonlóan sikeres horgászatokat kívánok, de a legfontosabb, hogy védjétek és tiszteljétek barátainkat: A pontyokat. C&R

Polyák Máté