Tudatos etetés, eredményes horgászat.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

DeltaCarp bojli – az első találkozás

DeltaCarp bojli – GLM-Plum-Liver

Augusztus végén ért a megtiszteltetés, hogy a DeltaCarp csapata tagja legyek és attól a pillanattól fogva kerestem az első lehetőséget, hogy kipróbáljam a golyókat. Szeptember első hetében úgy alakult a munkám, hogy rövid horgászatra meg tudtam látogatni az egyik Nyugat – Magyarországon található 40 hektáros tározót.

A tavon horgászni az egyik hosszanti oldaláról, illetve a gátról lehet. A másik hosszú parton összefüggő erdő található, ami tóban kezdődik. 15-20 méteres sávban a vízben óriási tuskók, bokrok találhatóak, amik kiváló haltartó helyek. Szerencsémre a gátnál lévő hely szabad volt, ezért oda táboroztam, ahova előzőleg is szerettem volna. Egyik botomat az akadók szélére helyeztem el, ahol a víz 2 méteres volt. Míg a másikat a mély vízbe raktam, ahol 4,7 méter a mélység.

DeltaCarp bojli

A túrára a DeltaCarp kínálatában található GLM-Plum-Liver kész bojlit hoztam 24 mm-es méretben. „Az erdőbe” egy szem süllyedő bojlit, míg a másik szereléken a süllyedő bojlit egy fél popuppal csaliztam.

DeltaCarp bojli

Az első kapásra nem kellett sokat várni és rövid küzdelem után sikerült megszákolni az első Deltás pontyot. Nem volt egy kapitális példány (9,5 kg), de nagyon örültem neki, mivel tudtam, hogy megjelentek a pontyok az etetésen.

DeltaCarp bojli

Gyors újrahúzás és fél óra elteltével egy óvatos kapás után egy érdekes vendégem (13,1 kg) volt pár fénykép erejéig.

DeltaCarp bojli

Miközben gyülekeztek az esőfelhők körülöttem, sikerült még egy pontyot (12,1 kg) fogni. Eddig mindhárom hal a mély vízből jött, ezért éjszakára úgy döntöttem, hogy a másik végszerelékemet is ide helyezem el. Azonban bízva a nagy halban a csalit az etetéstől 10-12 méter távolságba tettem  egy marék bojli kíséretében.

Az első éjszaka derült volt az ég, nagyon hűvös volt és a tóra köd borult. Az éjszaka csendjét a tavat körülvevő erdőkben élő szarvasok bőgése törte meg, azonban hajnali 3:00-kor a kapásjelzőm hangjára lettem figyelmes. Erős húzós kapás után akasztottam meg ellenfelemet, ami az etetés mellé helyezett bojlit vette fel. Az akasztás után egyből érzékeltette, hogy jobb halról van szó, mivel egyből lehúzott jó pár méter zsinórt az orsóról. Körülbelül 20 perces fárasztás után sikerült megszákolni. A fejlámpám fényével megvilágítva a vízben láttam, hogy a hal biztos túl van 20 kg-os határon és a mérlegre helyezve ez be is bizonyosodott, mivel a mérleg mutatója 23,7 kg-ot jelzett.

DeltaCarp bojli

Újrahúztam a szereléket és visszatértem a hálózsákomba, azonban még felmelegedni sem volt időm, mivel 10 percre rá ismét halat akasztottam. Ez az ellenfelem keményebben küzdött mint az eddigiek. Az tóban lévő halak mindegyike kiváló erőben van, mivel a tó tele van természetes táplálékkal (kagyló illetve rák). A fárasztás több mint fél óráig tartott, mire sikerült megszákolni a hosszúra nőtt nyurga pontyot (17,2 kg)

DeltaCarp bojli

Másnap reggel napsütésre keltem, ami jó érzés volt a hűvös és mozgalmas éjszaka után. Frissítettem a csalikat és az eddig bevált taktikán nem változtattam, így mind a két végszerelék maradt a mély vízben. Meg is lett ennek az eredménye, mivel napközben 2 kapásom volt és szerencsére mind a két halat sikeresen meg tudtam szákolni. (14,2 kg és 15,8 kg).

DeltaCarp bojli

Sajnos a második és egyben utolsó éjszakát megúsztam kapás nélkül. Reggel pakolás közben fogtam meg a túra utolsó halát (9,2 kg).

Úgy gondolom a rövid vízparton töltött idő ellenére nagyon szép és egészséges halakat sikerült fognom. Az összes halat a GLM-Plum-Liver bojlival fogtam és a szelektálás is sikerült, mivel a 8 kifogott hal összsúlya 114,5 kg, ami 14,35 kg-os átlagsúlyt jelent.

Két hét múlva visszatérek a tóra pár nap erejéig és a most bevált bojlit is biztos magammal fogom hozni. Azonban most a bojlikat magam fogom elkészíteni otthon az alapmixből és ennek a tapasztalatait is megosztom majd Veletek. Addig is eredményes horgászatot és szép halakat mindenkinek.  C&R

Polyák Máté