Tudatos etetés, eredményes horgászat.

lkjjliul

Egy sikeres hétvége Fehérvárcsurgón

Június utolsó hétvégéjén Gergő barátommal mindketten szabadok voltunk, így nem hagyhattuk ki az alkalmat, hogy együtt elmenjünk horgászni. A kevés idő (~ 3 nap) ellenére nem a kényelmet, a komfortot és a biztos halfogást, hanem a kihívást keresve Fehérvárcsurgóra foglaltunk a 18-as állásra. Én már párszor horgásztam Csurgón, azonban ez az állás ismeretlen volt még számomra. A korábbi horgászatok tapasztalatait felhasználva, taktikámat már előre tudtam. Ez azt jelenti, hogy etetésnek kizárólag 24 és 30mm bojlit vittem magammal Secret Gold Capitalból és Natural Big Fishből. A túra előtt a bojlikat 3-4 hétig szárítottam, mivel preferálom a kemény golyókat ezen a vízen.

kk

éééé

Mint láthatjátok a képeken a vízállás extra alacsony volt. A helyi halőr tájékoztatása alapján a vízügy a horgászat alatt is folyamatosan engedte le a vizet a tározóból. Tapasztalatai alapján ez nem biztos, hogy előnyünkre válik. (állandó alacsony vízszint viszont mindenképpen előny).

Az első éjszaka kapás nélkül telt, így ki tudtuk pihenni magunkat a dolgos hétköznapok után. Azonban másnap reggel 6-kor Gergő barátom erős húzós kapásra ébredt.  Kemény fárasztás vette kezdetét, aminek a végén a hal nyert. Első kapás és egy jó hal egyből… Jó lesz ez! Átbeszéltük a hibákat és bizakodva vártuk a folytatást. Aznap a kánikula ellenére fogtunk 4-5 db 8-12 kg közötti pontyot.

sss

Második este 23 órakor a jobbos botomon lévő 30 mm-es Secret Gold Capitalra volt jelentkező. Az erősre állított gyorsféket is erőteljesen húzta a hal és ez bizakodásra adott okot. Csónakba be, majd gyorsan a hal után. Kb 150 métert eloldalazott az etetéshez képest. Csurgón a halak kivételes erőben vannak, de ez az átlaghoz képest is kiemelkedő volt. 30 percig meg sem mutatta magát és kb 45 perc alatt tudtam megszákolni. Nagyon boldog voltam, hogy ~24 óra elteltével ilyen szép halat szákoltam. A mérleg nyelve épphogy 20 kg fölött állt meg. A ponty óriás hossza szinte végigérte a pontybölcsőt és elképesztő méretű szája volt.

éé

lkjjliul

Az utolsó nap is tartogatott számunkra pár testesebb példányt. A hajnali órákban fogtam ezt  a közel 15 kg-os tükröst a Natural Big Fish bojlival.

gg

Majd a déli harangszóval érkezett 35 fokban ez a 17.30 kg-os tükörponty. (dupla 30mm)

iiii

Csalizni kizárólag 30mm-es ( vagy dupla 30mm-es J ) bojlit alkalmaztam. A halakat mindkét típusú bojli egyformán adta. A nyári hónapokban, amikor nappal nagyon meleg van a halakat a vízben felállított bölcsőben fényképezem és mérlegelem. A halak védelme szempontjából ezt fontosnak tartom, még ha a fénykép minőségének rovására is megy.

ááá

A horgászatunk alatt a kánikula és a közepes erősségű szél végig kitartott. Sajnálom, hogy Gergőnek elment az első hal, mivel így elkerülték Őt a nagyobb példányok. Összességében nagyon jól éreztük magunkat és mindenkinek hasonló sikeres horgászatot kívánok.

Üdvözlettel

Polyák Máté