Tudatos etetés, eredményes horgászat.

2015.04.15. 21.2 kg

2015 a villám pecák éve

A 2015-ös év, számomra a sok elfoglaltság és gyermekem megszületése miatt, igen rövidre sikerült. Taktikám része lett a tudatos etetés és a gyors horgászat. Miután rengeteg tapasztalattal rendelkezem ezen a vízen, úgy gondoltam, van esélyem pár órás horgászat alatt is nagy halat fogni. Az évek során sok jó időszak volt, ami kapitális halakat adott. Horgászatomat, így ennek tudatában, és alapján tervezem meg. Rövid időre is, de lementem horgászni. Ebben az időszakban, 6 maximum 8 órám volt a pakolással egybekötött horgászatra. A bojlis horgászatban ez kevés időnek számít, főleg egy ekkora tavon. Terveim között szerepelt, hogy bebizonyítom magamnak és másoknak is, immáron sokadszor, hogy milyen fontos a helyek pihentetése. Horgászatom megkezdésénél, mind a két botomhoz egy-egy etetőhajó proficsalit vittem be / ez botonként 2 kiló/. A saját magam által gyártott Natural Big Fish bojlit használtam.

 

Natural Big Fish

A Natural Big Fish a nyári időszakban, ezen a tavon, igen eredményes szokott lenni. Az előetetés után, mind két botomat, a beszórt csali szélére raktam, pár szem bojlival. Minden esetben, nagy távolságra szoktam letenni egymástól a két horgot, így gondolván, nagyobb területen több esélyem van. Első horgászatom alkalmával csak 6 órám volt bizonyítani. Ez részben sikerült is. Két kapásom volt, a halak szépek voltak, de én nem ezért jöttem. A horgászat vége előtt, újabb egy hajó Natural Big Fish bojlit vittem be. Irány haza és remélhetőleg terveim szerint 3 nap múlva megint lesz pár órám vallatni a vizet. Pontosan így történt három nap múlva kicsit késve, de megérkeztem horgász helyemre. Taktikámból nem engedve, ismét egy- egy hajó bojli került az etetésre és már indultak is a horgok. 2 óra néma csend után erőteljes kapással érkezett egy szép tükrös. A hal igen erős volt a fárasztás közel fél órát tartott. A merítőben láttam, hogy termetes hal, de nincs 20 kg. Mérlegelés után gyorsan visszaengedtem, hogy minél előbb betudjam húzni a botomat. A hátralévő négy órában még három kapásom volt, a legnagyobb, egy 20 kg töves, ami azt gondolom, igen jó eredmény.

gyors horgászat

  Az időm ismét lejárt, gyors etetés, pakolás, irány haza. Ezen a héten már nem volt több időm lemenni, ami nem is gond, mert a hétvégeket nem szeretem, a sok horgász miatt. Következő héten az előző horgászatom után négy nappal érkeztem. Ismét két hajó proficsalit vittem be. Ez a nap nem volt túl ígéretes, mert a magas légnyomásnak és a meleg frontnak köszönhetően kapás nélkül telt el pár óra. Haza indulás előtt ismét etetés, bízva a következő horgászat sikerében. Mielőtt újra horgászni mentem volna, belemélyedtem az időjárás előre jelzésébe. Tudatosan olyan időpontot választottam, ami növeli az esélyeimet a halfogás szempontjából. Közelgő hidegfrontot, északi szelet és csökkenő légnyomást ígértek. Éreztem, hogy eljött az én időm. Kicsit korábban indultam a gyors horgászatomra. Megérkezésem után etetés és pár perc alatt már helyén is voltak a szerelékek. Közel két órás néma csend közepette, a vizet kémlelve, éreztem ez a nap eredményes kell, hogy legyen. Alig telt el kis idő és a jobb oldali botom jelzője megszólalt. Igazi nagyhalas kapás volt, a bot megemelése után éreztem, hogy nagy hallal van dolgom. Közel 20 perces fárasztás után a hal már a part szélén volt, de tartotta magát mélyen, nem bírtam felhúzni. Újabb 30 perces küzdelem vette kezdetét a parti sávban. Kezdtem elfáradni vendégem, hatalmas buborékokat nyomott ki magából, jelezve, hogy lassan ő is elfárad. Óvatosan alátoltam a merítőmet és megszákoltam. Hatalmas feje volt a halnak, ránézésre 30 körülinek saccoltam. Szomszédok segítségemre siettek, óvatosan partra emeltük és a vízzel teli pontybölcsőbe helyeztük. Gyors mérlegelés, a hal súlya 28,80 kg.

gyors horgászat
28.8 kg 2015.09.06.

Azonnal visszaengedtem a hatalmas halat, ami békésen elúszott. Nálam a halakkal való kíméletes bánásmód az elsődleges szempont. Gyorsan visszahúztam botomat és vártam a további kapásokat. Ezen a napon még volt két halam, amik 15 kg felettiek voltak, de időm ismét lejárt indulnom kellett haza. Az elmúlt egy hónapban még le tudtam menni 2-szer pár órás horgászatra és mindkét alkalommal, jó eredménnyel zártam. Sok szép halat szákoltam, köztük újabb 2 db 20 + -os került fotó albumomba. Ilyen keveset egyetlen egy évben sem horgásztam, mint a 2015-ös évben.

Horgászatom eredményességéhez szükség volt egy jól emészthető és tartósítószer mentes csalira, na meg persze egy jó horgászhelyre. Ismét bebizonyítottam, hogy a tudatos etetés eredményes horgászathoz vezet. 2016-os évben több időt szeretnék horgászni és remélem, hogy kis csapatommal sok nagy halat tudunk lencsevégre kapni.